Drukuj
b_150_100_16777215_00_images_agro1.jpgTrzyosobowy zespół w składzie: Natalia Ciołek, Magdalena Kulig i Kinga Szostak z klasy II G w dniu 7 kwietnia 2017r. pod opieką p. Liliany Zielińskiej wziął udział w Sympozjum Naukowym zorganizowanym przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych  Zespołu Szkół Agro- Technicznych w Ropczycach.
Serdecznie przywitana przez Organizatorów drużyna zabrała się do pracy, bo należało wykazać się wiedzą dotyczącą zasad zdrowego żywienia. Pierwszym zadaniem uczestników było rozwiązanie testu. Świetnie przygotowany zespół przez p. Barbarę Wiktor ruszył do pracy.
Następnie mieliśmy okazję wysłuchać wykładów prowadzonych przez pracowników naukowych WSiZ w Rzeszowie o tematyce: „Jesteś tym, co jesz”, „Psychospołeczne zaburzenia odżywiania: anoreksja, bulimia, ortoreksja” oraz „Czy tabletka może nas odchudzić?”.
Pełni wiedzy o racjonalnym i zdrowym odżywianiu się, udaliśmy się na przerwę konsumpcyjną, gdzie podczas przepysznych, przesmacznych oraz bardzo zdrowych zakąsek integrowaliśmy się z innymi szkołami powiatu ropczycko – sędziszowskiego.
Kolejnym zadaniem uczestników konkursu było przedstawienie odpowiedzi na pytanie dotyczące wysłuchanych treści wykładów i zaprezentowanie go Jury konkursowemu oraz wszystkim gościom.

Nasze dziewczynki wykazały się świetną wiedzą teoretyczną i praktyczną dotyczącą zasad racjonalnego żywienia i stanęły na zaszczytnym II miejscu w powiecie. Każda z nich otrzymała dyplom zwycięstwa i słodkie ciasteczka, a dla szkoły wspaniały album o zdrowym gotowaniu. Gratulujemy sukcesu!
Czekamy na kolejne tak miłe spotkanie!